Hírek, aktualitások

előző 1 | 2 | 3 | 4 Elemszám:

Gyertyános Éva vatikáni előadása
2011.10.19.

Október 13-án és 14-én a vallás, a természet és a művészet közötti kapcsolat témájának szentelték azt a nemzetközi kongresszust, amely a Vatikáni Múzeumok Néprajzi Múzeuma és a Vallás-, Természet-, és Kultúrtudományok Nemzetközi Társasága (International Society for the Study of Religion, Nature and Culture - ISSRNC) közös rendezésében jött létre.

A nagyszabású összejövetel elsődleges célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a vallásos emberek tevékenységére, amelyet a természetvédelemért végeznek. A témát több szempontból mélyítette el számos nemzetközi előadó. Magyarországot intézetünk munkatársa, Gyertyános Éva Rita képviselte.

Az eseményről hírt adott a Magyar Kurír és a Katolikus Rádió is. A tudósítás és a Gyertyános Évával készített interjú letölthető az alábbi linkeken:

http://www.magyarkurir.hu/hirek/vallas-termeszet-es-muveszet-nemzetkoezi-kongresszus-vatikani-muzeumokban

http://www.katolikusradio.hu/?m_id=5&m_op=&datum=2011-10-14&ado=1&sessid=KjE2MDY0NDE3MTMxOTAxNjc4MDQ3NzU3NTA%3D

Povedák István a Mária Rádióban
2011.10.18.

Povedák István 2011. október 18-án a Mária Rádió Napindító c. műsorában beszélt a népi vallásosságról, annak változásáról és kutatási nehézségeiről. Az adás 08.15 tájékán meghallgatható itt:

http://www.mariaradio.hu/musorok/archiv

Heroes and Celebrities in Central and Eastern Europe konferencia
2011.10.17.

2011. október 13-16. között került megrendezésre a Bálint Sándor Valláskutató Intézet első nemzetközi konferenciája. A témát interdiszciplináris szempontból vizsgáló rendezvényre 25 előadó érkezett Kelet- Közép Európa szinte minden országából.

A szegedma.hu konferenciáról szóló tudósítása az alábbi linken olvasható: http://szegedma.hu/hir/szeged/2011/10/fokuszban-a-kozep-kelet-europai-hosok-es-celebek-fotok.html

A bonumtv.hu tudósítása elérhető itt: http://bonumtv.hu/hir/fokuszban-a-kozep-kelet-europai-hosok-es-celebek

Tovább...

Visegrad Landscape Map
2011.10.17.

 Az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék a “Dance House” Society (Varsó), a University of Mateja Bela (Banska Bystrica) valamint a University of Western Bohemia (Plzen) közös pályázatot nyert az Internatiolnal Visegrad Fund-tól. A "Visegrad Landscape Map" címet viselő, 3 éves projekt  koordinátorai Povedák Kinga és Povedák István, a Bálint Sándor Valláskutató Intézet munkatársai.

A nemzetközi projekt honlapja elérhető itt: http://www.v4landscape.com/                                                                  

ÁLHŐSÖK, HAMIS ISTENEK
2011.10.10.

"Álhősök, hamis istenek? Hős- és sztárkultusz a posztmodern korban" címmel megjelent Povedák István könyve.

A könyv a Bálint Sándor Valláskutató Intézet Könyvtára sorozat első kötete. Kiadja a Gerhardus Kiadó és az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológia Tanszéke.

A kötet megrendelhető az intézet postacímén 3200 Ft + postaköltség áron.

Povedák István a Zsinatolóban
2011.10.10.

2011. október 9-én az MR6 "Zsinatoló" című műsorában interjú készült Povedák Istvánnal a kortárs hőskultusz, sztárkultusz és kortárs szentkultusz témaköréről. A műsor beszámol a "Heroes and Celebrities in Central and Eastern Europe" című konferenciáról is.

A műsor meghallgatható itt (08.20 perc tájékán): http://hangtar.radio.hu/mr6#!#2011-10-09

Frauhammer Krisztina nyitrai előadása
2011.10.10.

Frauhammer Krisztina előadást tartott a "Vallási kultúra és életmód a Kárpát-medencében. A 90 éves Erdélyi Zsuzsanna tiszteletére" című vallási néprajzi konferencián Nyitrán (2011. október 6-8)

Előadásának címe: Egy öltöztetett Mária szobor titkai. Az áhítatgyakorlat sajátos megnyilvánulása Máriakálnokon.

HEROES AND CELEBRITIES IN CENTRAL- AND EASTERN EUROPE
2011.10.07.

Povedák Kinga előadása Oxfordban
2011.10.02.

Povedák Kinga szeptember 1-4 között részt vett a "Christian Congregational Music: Local and Global Perspectives" konferencián a Ripon College Cuddesdon, Oxford-ban.

Az interdiszciplináris konferencia a kortárs keresztény zene kutatóinak első nemzetközi fóruma volt, ahol Magyarországot intézetünk munkatársa képviselte.

Előadásának címe "Christian Congregational Music: Local and Global Perspectives"

A konferencia honlapja elérhető itt: http://www.rcc.ac.uk/index.cfm?fuseaction=prospective.content&cmid=182

Barna Gábor, Frauhammer Krisztina, Povedák István és Povedák Kinga új publikációi
2011.10.01.

Barna Gábor szerkesztésében megjelent a 'Vallások, határok, kölcsönhatások - Religions, Borders, Interferences' című kétnyelvű tanulmánykötet. A kötetben intézetünk munkatársaitól az alábbi dolgozatokat tartalmazza:

Barna Gábor: Vallások, határok, kölcsönhatások - Előszó / Religions, borders, interferences - Foreword

Frauhammer Krisztina: Egyéni imák írásos reprezentációja / Written representations of individual prayers

Povedák Kinga: "Na, hoztál új dalt?" A katolikus könnyűzene szerepe Magyarországon / "Did you bring new songs?" The role of Contemporary Catholic Music in Hungary.

Povedák István: Zavaros határok. A hősöktől a sztárokig / Blurry borders. From heroes to celebrities.

Új nemzetvallás születőben
2011.09.24.

'Új "nemzetvallás" születőben' címmel egész oldalas írást közölt Povedák Istvánnal a 2011. szeptember 24-i Délmagyarország és a Kisalföld című megyei napilap.

Küldetés nyilatkozat ...