Gál Ferenc Főiskola Könyvtára

6720 Szeged, Dóm tér 6.
english | magyar

Bejelentkezés

felhasználó keresés:

keresés

BEMUTATKOZásKöszöntjük a Gál Ferenc Főiskola Könyvtára honlapján.  Honlapunk 2011 őszén újult meg Európai Uniós források segítségével. Célunk, hogy segítsük látogatóinkat a könyvtári információk megszerzésben, a tájékozódásában, és a 24 órán át elérhető on-line szolgáltatásokat biztosítsuk.

Glattfelder Gyula püspök
 
Klebelsberg Kunó
A Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Dél-Alföld központjában, a Glattfelder Gyula püspök és Klebelsberg Kunó kultuszminiszter által létrehozott impozáns Dóm téri épületben működő nyilvános könyvtárunk célja, hogy a szegedi hallgatókat, oktatókat, kutatókat és más érdeklődőket ellássa a teológia, a keresztény filozófia, pedagógia és pszichológia, és más tudományok keresztény szemléletű kutatását segítő magyar és idegen nyelvű szakirodalommal, tudományos munkákkal. folyóiratokkal.

Könyvtárunk története kapcsolódik az egyházmegye, a szeminárium és a főiskola történetéhez. 1930-ban Glattfelder Gyula püspök az egyházmegye központját Temesvárról Szegedre helyezte, és 1930 szeptemberében indult az első tanév. Kezdetben a könyvtár szemináriumi könyvtárként működött. Egy-egy paptanár látta el a teendőket. Vásárolta a könyveket, segítette a papnövendékeket a könyvek között az eligazodásban.

Fejlődés, változás a könyvtár életében az 1990-es évek elején történt. Ekkor a főiskola megnyitotta kapuit, és már nemcsak papok, de civil hallgatók is tanulhattak teológiát, hitoktatói képesítést szerezhettek. A megnövekedett hallgatói létszám, megnövekedett olvasói, használói kört jelentett a könyvtárnak. Többen kezdték használni a könyvtárat, több olvasói asztalra volt szükség. Bővítésre volt szükség. 2000-es évek elején a főiskola épületének felújításakor a könyvtár is új helyre költözhetett. Tágas olvasóterem, számítógépes folyosó fogadta 2002-ben a látogatókat.


30-as évek napjainkban


fooldal email oldalterkep